Ücret bankaya yatacak, kayıtdışı azalacak
SGK, işçi ücretlerinin banka hesabı aracılığıyla ödenmesi konusunda taslak hazırladı
Taslakla, işverenlerin beyanlarının, banka kayıtlarıyla karşılaştırılması ve sigorta primleri ile vergilerin doğrudan tahsil edilmesi amaçlanıyor.
Kayıtdışı ile mücadeleyi hedefleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aktif sigortalı ücretlerinin banka hesapları aracılığıyla ödenmesi konusunda yasa taslağı hazırladı. Tasarı taslağıyla, işverenlerin sigortalılık ve ücret konusundaki beyanlarının banka kayıtlarıyla karşılaştırılması ve bu sayede kayıtdışının önlenmesi amaçlanıyor.
Taslağın yasalaşması durumunda, özellikle, işçinin eline geçen ücretle bordroda gösterilen ücret arasındaki farklar tespit edilebilecek. Ücretlerin banka hesaplarına brüt olarak yatırılmasıyla vergi ve sigorta primleri de doğrudan tahsil edilebilecek. Bu ise SGK’nın aktüeryal yapısını güçlendirecek.
“Borçlar Kanunun, İş Kanununun, Deniz İş Kanununun, Basın Mesleğinde Çalışanlar ve Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağına” göre, işçi, gemi adamı ya da gazeteci ücretlerinin brüt ya da net miktar üzerinden banka hesabına yatırılarak ödenmesi konusunda iş sahiplerini zorunlu tutmaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından sorumlu Devlet Bakanlığı müştereken yetkili olacak.
Bir iş yerinin, işçi ücretlerinin bankaya yatırılması için zorunlu tutup tutulmaması değerlendirilirken, iş yerinin iştigal konusu, tabi olunan vergi mükellefiyeti türü, işletme büyüklüğü, çalıştırdığı işçi sayısı, iş yerinin bulunduğu il ve benzeri unsurlar dikkate alınacak.
İşçi ücretlerini banka hesapları aracılığıyla ödeme zorunluluğuna uyulmaması durumunda, ücret ödenmemiş sayılacak ve idari para cezası uygulanacak.
Tasarı taslağının genel gerekçesinde, düzenlemeyle, ücretlerin, özel olarak açılan banka hesaplarına ödenmesi zorunluluğunun öngörüldüğü, bu sayede çalışma olgusuyla ücretin kayıt altına alınmasının amaçlandığı ifade edildi.
Genel gerekçede, hangi işletmenin ücreti banka aracılığıyla ve net ya da brüt olarak ödeyeceğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Bakanlığının müştereken yetkili kılınmasının, bankalar aracılığıyla ücret ödemesi zor veya fiilen imkansız olan işveren, iş yeri sahipleri ile üçüncü kişilerin mağduriyetini önleyeceği de kaydedildi.
A.A.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.