Vizite kağıdı uygulaması kaldırılıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca, sigortalıların yakın dönemde işverenden vizite alma zorunluluğunun ortadan kalkacağını söyledi. Kuruca, TC kimlik numarasıyla sağlık hizmetlerinin yürütülmesi noktasında işlemlerin tamamlanma
SGK İl Müdür Kuruca, prim affı, KEY ödemeleri, istihdamın teşviki ve diğer konularda Çalışma Bakanlığı’nün Üsküdar’daki tesislerinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İl Müdür Yardımcıları Mustafa Cerit, Murat Göktaş, Ramazan Yıldız, Hasan Günaydın, Leyla Salık, Ümran Türk, SGK yetkilileri, İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulaziz Ural ve yönetimi, davetliler ile basın mensupları katıldı.
“İkinci prim affında 8 Eylül son gün”
AS Haber Ajansı’nın (asha) bildirdiğine göre, konuşmasına prim affı konusuyla başlayan Mustafa Kuruca, özellikle Bağkur’dan emekli olma dönemine gelmiş mükelleflerin SGK ile Halk Bankası arasında yapılan anlaşmadan faydalanmalarını istedi. 20 günlük ikinci prim affı işlemlerinin 19 Ağustos – 8 Eylül arasında gerçekleştirileceğini hatırlatan Kuruca, “Bu dönemde daha çok tarımla ilgili Bağkur sigortalılarının yapılandırmaya müracaat edeceğini tahmin ediyoruz. Diğer emekli olacaklara da bu uygulama fazla yükümlülük getirmiyor. Halk Bankası’ndan alınacak kredi ile emekli olmak kolaylaştı. Kredi taksitleri makul seviyede bağlanacak maaştan kesilecek” dedi.
“KEY’de müracaat edilecek yerler”
Mustafa Kuruca KEY ile oldukça fazla itiraz aldıklarını ve daha çok sayıda itirazın gelme ihtimalinin bulunduğunu dile getirerek, KEY için son itiraz tarihinin 28 Ekim 2008 olduğunu hatırlattı. İl Müdürü Kuruca itiraz süresinin bitmesinden sonraki 2 ay içinde tüm başvuruların sonuçlandırılacağını kaydetti.
KEY ödemeleri konusunda SGK şubelerinde büyük bir kargaşanın yaşandığını ve birçok kişinin nereye müracaat edeceğini bilmediğine dikkat çeken Mustafa Kuruca, “1987 – 1995 yılları arasında 506 sayılı kanuna tabi sigortalı olarak çalışmakta iken, adlarına konut edindirme yardımı tahakkuk ettirilenler, çalıştıkları işyerinin işlem gördüğü Sosyal Güvenlik il veya merkez müdürlüklerine, SSK emeklisi iken konut edindirme yardımından yararlanmak için Kuruma başvuruda bulunarak adlarına konut edindirme yardımı tahakkuk ettirilenler, Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığı’na, 506 sayılı kanuna tabi sigortalılar ile SSK emeklilerinden TC kimlik numarası bulunmayanlar Sosyal Güvenlik il veya merkez müdürlüklerine, 1987 – 1995 yılları arasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışan memurlar, çalışmış olduğu kurumlarına, memur emeklisi iken, konut edindirme yardımından yararlanmak için Emekli Sandığı’na müracaatta bulunarak adlarına konut edindirme yardımı tahakkuk ettirilenler Sosyal Güvenlik İl veya Merkez Müdürlükleri aracılığıyla ya da doğrudan Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü’nün Milli Müdafaa Cad. No 24 Bakanlıklar, Ankara adresinde bulunan Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na, 506 sayılı kanunun geçici 20. maddesi kapsamındaki banka, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları ve borsalarda çalışan kişiler, çalışmış oldukları ilgili kurum ve kuruluşlara başvurmaları gerekiyor” diye konuştu.
“KEY’de en büyük sıkıntı belediyelerde”
KEY ödemelerindeki itirazların genellikle TC kimlik uygulaması dışındaki sigortalılardan geldiğine işaret eden Mustafa Kuruca, “Özellikle belediyelerde KEY ile ilgili sorunlar daha fazla. KEY ödemeleri kesintileri yapılıp bankaya veya kuruma bildirim yapılmamış. Kayıtlarda ne bildirim var, ne de ödeme. O yıllarda sigorta primini ödemekten imtina edenler KEY’i ödediler mi hayır. Sigortalı haklı olarak KEY talep ediyor, ancak işveren ödememiş ve bildirim yapmamışsa SGK ne yapsın” dedi. asha’nın haberine göre, kurumun yine de çok ince ayrıntılara girerek KEY ödemeleri konusunda çalıştığını vurgulayan Kuruca, “O yıllarda TC kimlik uygulaması olmadığından bir kişinin birkaç sigorta numarası, hatta bir sigorta numarasından birkaç kişi çıkıyor. Bugünkü altyapı o gün olsaydı, böyle bir sıkıntı olmazdı” diye konuştu.
Mustafa Kuruca, 1987 yılından önce emekli olan işçi ve gerekse memur emeklilerinin KEY ödemelerinden istifa edebileceklerini bildirdi.
“Bu yıl işsiz istihdam eden işverene müjde”
İstihdamı teşvikle ilgili bilgiler de veren Mustafa Kuruca, bu konuda 3 temelli bir sistemin olduğunu belirtti. İlk temelin yeni sosyal güvenlik reformu ile beraber 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek uygulama olduğunu, bu uygulamada prim borcu olmayan, kaçak ve sigortasız işçi çalıştırmayanlara 5 puanlık indirimin söz konusu olduğunu söyledi.
asha’nın haberine göre, 1 Ocak – 30 Haziran 2008 tarihleri arasında işsiz ve sigortalı olmayan 18 – 29 yaş erkek ve 18 yaşından büyük kadın çalışanları istihdam eden işverenin hissesine düşen pirimi Hazine’nin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılayacağını sık sık hatırlatan Mustafa Kuruca, söz konusu teşviklerin 1 Temmuz 2008 – 30 Haziran 2009 tarihleri arasında işe giren veya işçi alan işverenlere uygulanacağını dile getirdi. Kuruca işverenlerin teşvikten yararlanması için dilekçe akabinde kendisine verilecek muafiyet koduyla sisteme dahil olacağını kaydetti.
Yeni kanunda özürlü istihdamına ciddi şekilde önem verildiğini belirten Mustafa Kuruca, kanunla belirlenen kontenjan fazlası özürlü çalıştıran işveren payının yüzde 50’sinin Hazine tarafından karşılanacağını ifade etti. Kuruca, “İşverenlerin kanuna göre çalıştırdığı insan sayısına göre yüzde 3’lük özürlü istihdamı zorunluluğu var. Bu yüzde 3’lük kısımda işveren payı Hazine tarafından ödeniyor” dedi. Kuruca işverenlerin yüzde 3’lük terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun devam ettiğini vurguladı.
“Hasta potansiyeli SGK’da
Özel hastanelerde bakanlar kurulu kararıyla kabul edilen yüzde 30’luk katkı payı konusunda da açıklamalarda bulunan SGK İl Müdürü Mustafa Kuruca, özel hastanelerle ilgili anlaşmaların bozulmadığını bilakis yenilendiğini söyledi. Kuruca şöyle konuştu:
“5510 sayılı kanuna göre sigortalılarımızdan yüzde 100’e kadar bir katkı payı alması kabul edildi. Burada bakanlar kuruluna yetki verildi. Bakanlar kurulu bunu yüzde 30 olarak açıkladı. 1 Temmuz’dan itibaren uygulamaya geçtik. Bu durum kamuoyunda şu şekilde algılandı: Özel hastanelerle anlaşmalar bozuluyor, artık sigortalılar özel sağlık kuruluşlarına gidemeyecek. İşin aslı şu. Bazı hastaneler yüzde 30’un üzerinde katkı payı almak istiyorlar. Ama uygulamada paket anlaşmasında yüzde 30 kabul edilmiş. Biz SGK olarak 100 lira ödüyorsak 30 lira da sigortalıdan talep edecek. Etmeyebilir de. 30 lira üzerinde talep etmesine kanun sınırlama getirdi. Bazı hastaneler İstanbul’da sözleşmesini feshetti. Ama 100’ün üzerinde hastane bu anlaşmayı kabul etti. Bu süreç içinde hastanelerle ilgili sınıflandırmalar yapılacak, diğer fesheden hastanelerle anlaşma yoluna gidilecek. Çünkü asıl hasta potansiyeli SGK’da. Bu yüzden 30 sınırlamasına getirilen eleştirilen biri, parası olan özel hastaneye gitsin gibi bir yaklaşım var. Tam olarak bunu sağlıkta söylemek zor. Kamu hastanelerinin payı ile özel hastanelerin payı noktasında çalışmalar yapılacak, biz de alınacak kararları bekliyoruz”
“Özel hastaneler anlaşmaya hazır”
Özel hastaneler konusunda bilgi veren SGK Sağlıktan Sorumlu İl Müdür Yardımcısı Hasan Günaydın, SGK ile şu anda sözleşmesi bulunan 170 özel hastane ve 450 tıp merkezinin olduğunu söyledi. asha’nın haberine göre bunlardan 20’sinin yüzde 30’u kabul etmeyerek sözleşmesini iptal ettiklerini belirten Hasan Günaydın, “14 tanesi karar aşamasındalar. Geri kalan zeylnamelerini vermiş durumdalar. Hasta konusunda bir sıkıntı yok. Ayrıca acil hizmetlerde sözleşme olsun olmasın tüm sağlık kuruluşlarının bakması gerekiyor. Başbakanlığın genelgesi var. Hiçbir ek ücret talep etmeden acil vakalarda bakması gerekiyor. Sistemden ayrılan 20 hastane sorun teşkil etmiyor. 15 tıp merkezi sistemden çıkmış durumda. 12 tıp merkezi beklemede. Onlar da ay sonuna kadar kararlarını verecek. Şu anda özel hastanelere de borcumuz yok” dedi.
“Özellerde diş bakımı şu anda mümkün değil”
Özel diş klinikleriyle ilgili bakım ve tedavisi konusunda da bilgi veren Hasan Günaydın, şu anda sigortalılar için bunun mümkün olmadığını ifade ederek, “Biliyorsunuz Danıştay kararı var. 2008’e 68 nolu genelge yayınlanmış durumda. Bir sağlık tesisinden sevk alma suretiyle özel bir klinikte diş tedavisi olma yönünde kısıtlama vardı. Şimdi o sınırlama kalktı. Danıştay kararı ile ortadan kalktı. Burada SGK SUT fiyatları esastır. Bu konuyla ilgili İzmir Diş Hekimleri Odası’nın bir açıklaması var, henüz bu konuda bir genelge yayımlanmış değil. Yani Diş Tabipleri Birliği’nin asgari ücret üzerinden ödeme konusunda açıklaması yok. Genelge yayınlandığında biz de bu usule uyacağız” diye konuştu.
Özel hastaneler konusunda yeniden söz alan SGK İl Müdürü Kuruca, özel hastaneler konusunun tartışmaya açık olduğunu, fiyatların daha sağlıklı tespit edilebilmesi için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.
“Vizite kağıdı uygulaması kaldırılacak”
Sağlık karnesi ve vizite kağıdı hakkında da açıklamalarda bulunan Kuruca, TC kimlik uygulamasının tamamen devreye girmesiyle sağlık karnesinin devre dışı kalacağını söyledi. asha’nın haberine göre Sigortalılar sağlık kuruluşlarına gittiğinde TC kimlik numarasıyla primlerinin yatıp yatmadığının rahatlıkla görüleceğini, dolayısıyla sağlık karnesinin de hükmümün ortadan kalkacağını belirtti.
Kuruca, sağlık kuruluşlarına gitmek için işverenden alınan vizite kağıdı uygulamasının da yakın dönemde tamamen ortadan kalkacağını belirterek, “Aslında vizite kağıdı olmadan da sigortalı sağlık hizmeti alabilir. Vizite kağıdının kalkması veya kalkmaması konusunda tartışmalar var. Çünkü vizite kağıdıyla ilgili suiistimaller oluyor. Dolayısıyla bu tür işler kısa sürede neticelenemiyor. Tam bir otomasyona geçildiğinde bu tür sıkıntılar tamamen giderilecek” diye konuştu.
(asha)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.