Yatayım ama para da gelsin

Yatayım ama para da gelsin

Yardım kuruluşlarına başvuranlara çobanlık teklif ediliyor ama kimse yanaşmıyor.

Erzurum'un Aşkale Kaymakamı Zeyit Şener, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yardım başvurusunda bulunanlara, 6 aylık ücreti 10 bin YTL'yi bulan çobanlık teklif etti, ancak hiç kimse bu işi yapmak istemedi.

Bölgede, her gün işsiz onlarca kişi vakıflara yardım başvurusunda bulunurken, köylerde de besiciler aylık bin YTL'ye hayvanlarını otlatacak çoban bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Aşkale Kaymakamı Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylülerin diğer bölgelerden çoban bulmaya çalışmaları üzerine, her gün kendisinden iş isteyen ve maddi yardım talebinde bulunanlara çobanlık işini yapmalarını teklif ettiğini söyledi.

Köy muhtarları ve azalardan da köylerindeki yoksul kişileri çobanlık yapmaya teşvik etmelerini istediğini anlatan Şener, şöyle konuştu:

''Ancak kimse çobanlık yapmak istemiyor. Yardım istemekten utanmıyorlar, ama çobanlık yapmaktan utanıyorlar. Oysa ki her köyümüzde çobanlık yapacak o kadar insan var ki. Ama yapmıyorlar, yapmak istemiyorlar. (Maddi olarak çok sıkışırsak açım, susuzum diyerek kaymakamlıktan yardım alırım) diye düşünüyorlar.''

İlçe genelinde diğer bölgelerden gelen 200 çoban tespit edildiğine dikkati çeken Şener, şunları kaydetti:

''Her köyde yabancı çoban tutuluyor. Yerli çoban bulunamıyor. İlçemize bağlı 65 köyde Muş'tan Iğdır'dan, Ağrı'dan gelen 200 çoban bulunuyor. Bizim ilçemizde ise işsiz ve vakıftan yardım alan bin 500 aile var. Bunlar arasından çobanlık yapacak 200'ün üzerinde aile var.''

''(ÇOBANLIK YAP) DEDİĞİMDE BOYUNLAR BÜKÜLÜYOR''

Kaymakam Şener, her gün Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yardım isteyen onlarca kişi bulunduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

''Yardım için gelenler ağlıyor. '22 yaşındayım. Çocuğum olacak, yardıma ihtiyacım var' diye ağlayanlara çobanlık yapmalarını öneriyorum. 'Çobanlık yap' dediğimde boyunlar bükülüyor. İnsanlar yan gelip yatmak istiyor. Yazık günah. Devletin kaynaklarının boş yere israf edilmemesi gerekir.''

Aşkale ilçesine bağlı Güllüdere köyü muhtarı Naim Kırkpınar da Kaymakam Şener'in isteği üzerine köyde maddi durumu iyi olmayanlara çobanlık yapmalarını teklif ettiğini, ancak yalnızca 1 kişinin bu işi yapmaya ikna edebildiğini ifade etti.

Köyde 12 çobana ihtiyaç duyulduğunu, çobanlara verilen toplam paranın 70 bin YTL olduğunu anlatan Kırkpınar, ''Erzurum'da bulamayınca Iğdır'dan çoban getirttik'' dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.