Yeni pasaport rehberi

Yeni pasaport rehberi

1 Haziran'dan itibaren yürürlüğe girecek biyometrik pasaport sistemi nasıl işleyecek?

Uluslararası standartlarda hazırlanmış ve güvenliği geliştirilmiş yeni biyometrik pasaportlar biyometrik pasaportlar için başvurular 23 Mayıs'ta başlıyor. Biyometrik pasaportlar Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz girebilmesi amacıyla yapılması gereken düzenlemelerin başında geliyor. Başvuruların vatandaşı mağdur etmeden ve yığılma yaşanmadan yapılabilmesi için, www.epasaport.gov.tr adresinden randevu alınacak. Bu randevular web sitesinden ya da (0216) 444 30 20 numaralı çağrı merkezinden yapılabilecek. Çağrı merkezi 7/24 açık olacak.

Yeni pasaporta sahip olmak isteyenler randevu aldıktan sonra belirtieln tarih ve zamanda il ve ilçe merkezleriyle, yurt dışındaki büyükelçilik ve başkonsolosluklara başvuracak.

1 Haziran'da pasaportların dağıtımına başlanacak. Biyometrik pasaport defter ücreti 138 TL olarak sabitken harç bedelleri; ücretler bölümündeki tabloda görüldüğü gibi; pasaportun süresine göre değişmekte. Yeni pasaport alacaklar, başvuru sırasında eski pasaportlarını teslim edecek ama sonra geri alabilecekler.

Yeni pasaportların ilk sahipleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olacak.

PASAPORTLARIN TESLİMATI

Biyometrik pasaportlar, yurt içinde başvurulan merkezden teslim edilebileceği gibi talep edilmesi halinde başvuru sırasında belirtilecek adrese de gönderilebilecek. Bütün il ve ilçe emniyet müdürlüklerinden yapılan başvurudan 1 hafta sonra acele posta servisi ile pasaportlar teslim edilecek. Yurt dışındaki başvurularda pasaport verme işlemlerini konsolosluklar yürütecek, ancak konsolosluklara uzak olan bölgelere eski pasaportun posta yoluyla iadesi halinde yeni pasaportlar da yine postayla ulaştırılabilecek. PTT'nin pasaport tanzim merkezinin yanında bir şube açacağı bildirildi. Başvuru sırasında belirttiğiniz taktirde başka bir kişi pasaportunuzu imza karşılığında teslim edilebilir.

 

ÜCRETLER

SÜRE

HARÇ BEDELİ

PASAPORT DEFTER BEDELİ

TOPLAM

6 AY

126,05 TL

138 TL

264,05 TL

1 YIL

180,15 TL

138 TL

318,15 TL

2 YIL

304,00 TL

138 TL

442,00 TL

3 YIL

434,80 TL

138 TL

572,80 TL

4- 5 YIL

616,30 TL

138 TL

754,30 TL

 

VATANDAŞ PASAPORTU (HİZMET, HUSUSİ VE DİPLOMATİK PASAPORT HARİCİ) İÇİN GEREKLİ BELGELER

• Nüfus cüzdanının aslı
• Son 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
• Varsa daha önceden alınmış pasaportlar
• Pasaport defter bedelinin yatırıldığına dair dekont
• Pasaport harç bedelinin yatırıldığına dair dekont

 

PASAPORT TÜRLERİ

Yeni pasaportun kağıdı özel, boyutları küçük. Uluslararası standartlara uygun olarak vatandaş pasaportu kırmızı, diplomatik pasaport siyah, hizmet pasaportu yeşil olacak.



BİYOMETRİK FOTOĞRAF ZORUNLU

Biyometrik fotoğraflarda ölçüler, poz, ışık, renk ve vb. şartları çok çetrefilli. En güvenli sistem bu fotoğraflar için uzman stüdyolara başvurulması olur.

 

BİYOMETRİK NEDİR?

Biyometrik, bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal özelliklerini tanıyarak kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanılan bir terimdir. Biyometrik pasaportlarda yüz, parmak izi ve göz bebeği olmak üzere üç tür biyometrik verinin kullanılması mümkündür. Bunlardan göz bebeği biyometrisine dünyada henüz geçilmemiş olmakla birlikte bazı ülkeler tarafından bu konuda çalışmalar yapılmaktadır.

 

REFAKAT MÜESSESİNE SON

Yeni pasaportlar, vatandaş hangi yaşta olursa olsun herkes için ayrı ayrı düzenlenecek. Bebeklerin dahi biyometrik pasaport alma zorunluluğu var. Bu nedenle pasaportlardaki refakat hanesi kaldırıldı.



ESKİ TİP PASAPORTLAR

Şu an kullanılan pasaportlar Kasım 2015'e kadar geçerli olacak. Mevcut pasaportlara 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren uzatma yapılmayacak, dolayısıyla eski pasaportların sürelerini uzatma işlemleri bu yıl sonuna kadar devam edecek ve gelecek yıldan itibaren uzatma yapılmayarak, herkese yeni pasaport mecburiyeti getirilecek. Biyometrik pasaport alırken eski pasaportunuz işlem yapılan sayfaların bir kısmı iptal edilerek size iade edilecektir.



PASAPORT SÜRESİ 10 YILA ÇIKACAK

Yeni pasaportların azami geçerlilik süresi beş yıldan 10 yıla çıkacak. Meclis tatile girmeden konuyla ilgili yasanın geçmesi bekleniyor. Yeni pasaportlarda harç miktarı artırılmayacak. Mevcut Harç Kanunu değişirse de, harç miktarlarının azalması bekleniyor.



BİTİNCE YENİDEN BAŞVURU

Yeni pasaportlarda uzatma yok. Süresi bitince yeniden başvurulacak. Eski pasaportunuzun geçerlilik süresi yenisine aktarılacak. Süresi dolan pasaportlar imha edilecek.


ESKİ VİZELER TUTULUYOR

Yeni pasaport aldığınızda eskisindeki vizeler geçerliliğini koruyor. Ancak unutmayın bazı vizelerin süresi pasaportun geçerlilik süresi kadar.

 

KİŞİSEL BİLGİLERDE DEĞİŞİKLİK

Biyometrik pasaport üzerindeki kişisel bilgiler sabit, değiştirilemiyor. Biyometrik pasaport çipleri yetkili kişiler tarafından kullanılan özel cihazlar tarafından bir kez yazıldıktan ve şifrelendikten sonra salt okunur bir hale gelecek biçimde tasarlanmış. Yani kişisel bilgiler çiplere sonradan değiştirilemez bir şekilde yazılıyor. Bu nedenle, mahkeme kararıyla dahi olsa pasaportunuzdaki bilgilerinizi değiştirmek isterseniz (ad, soyad, medeni hal v.b.) yeni bir biyometrik pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecek.

 

BİYOMETRİK PASAPORTUN MUHAFAZASI

Biyometrik pasaportların çiplerinde hassas elektronik devreler bulunuyor. Çipin zarar görmemesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmekte:


• Biyometrik pasaport defterleri bükülmemeli, delinmemeli, katlanmamalı ve buruşturulmamalıdır.
• Bükülmesine sebebiyet verecek şekilde giysilerin ön veya arka ceplerinde taşınmamalıdır.
• Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden korunmalıdır. Biyometrik pasaportlar -10 C0 - + 50 C0 arasındaki sıcaklıklarda muhafaza edilmelidir.
• Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edilmelidir.
• UV (morötesi) ışınlara maruz bırakılmamalıdır.
• Basınç uygulanmamalı, kazınma veya sürtünmeye maruz bırakılmamalıdır.
• Zedelenme ve çarpmalara karşı dikkatli olunmalıdır.
• Herhangi bir sıvıya batırılmamalıdır.


KAYIP, ÇALINTI
Kayıp veya çalıntı pasaportlar sınır kontrollerinde kolayca tespit edilebilecek. Bu nedenle, sınır makamlarının bilgilendirilmesi amacıyla durum en kısa sürede E-pasaport Çağrı Merkezine (0 216 444 30 20) bildirilmeli.

 

VİZELERE AB STANDARDI

Pasaportların uluslararası standartlara kavuşmasıyla birlikte Türkiye'nin yabancılara uyguladığı vizelerde de standartlaşmaya gideceği, yeni vizelerin değerli kağıtlar matbaası tarafından tek tip olarak AB standartlarında ve güvenlik önlemleri dikkate alınarak basılacağı kaydedildi. Ayrıca yeni vizelerle birlikte merkezi veri havuzunun da faaliyete geçeceği ve ülkeye giriş çıkış yapan kişilerin detaylı bilgilerinin bu veri havuzunda toplanacağı bildirildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.